Isläget i Dalbyviken vintern 2023

Här lägger vi ut information om isläget i Dalbyviken, i första hand för lärare och elever, inför isdagar på Naturskolan i januari - mars 2023. Tänk på att alla israpporter är färskvara och att vi inte har kollat isen över hela ytan. Vi kollar främst vid badplatsen och ut till plurrvakarna.

Ta med utrustning, kunskap och sällskap - och bedöm själva!

 

Också Hammarskogs naturreservat lägger ut information om isläget på facebook. Där kan du hitta mer allmän information om isen. 

 

28 februari 2022, så här såg det ut under sista veckan vi var på isen vintern 2022. 
Vi hoppas på en kall höst!!

28 februari 2022, måndagen efter sportlovet. Ekoln är helt öppen - ingen is därute. Iskanten har blåst upp - nu går gränsen mellan is och vatten ungefär halvvägs mellan våra vakar och yttersta udden. 

Isen fryser ihop och blir hård under natten när det är minusgrader, och alltmer påverkad av värmen och solen i plusgraderna på dagen.

Isen är fortfarande över 20 cm tjock på de stora ytorna, och håller mycket bra - men är underfrätt (har smält och blivit tunnare undertill) där det är mycket växter i vattnet, där ett dike rinner ut i viken, intill strandkanten och vassen på många ställen. Det finns också en del gamla hål som som bildats av smältvatten som runnit ner genom sprickor och småhålisen. Hålen kan vara ganska osynliga eftersom de ofta frusit ihop under natten. Intill och under en del snövallar finns också tunnare is. 

Det är väldigt lerigt mellan vakarna och ombyteskåtorna.

Friluftsområdet har plogat bort snön som föll för en vecka sedan, så det finns en skridskobana som är delvis sönderkörd i ytan. Banan sträcker sig längre ut mot iskanten än där vi tänker tillåta elever att vara.

 

 

Uppdaterad: