Utedagar med is och issäkerhet 2023

Snö och is erbjuder un der en kort period av året möjligheter till att utforska en ny värld!
Under en isdag kan dina elever upptäcka vilka möjligheter isen har att erbjuda, öva säkerhet samt övningsplurra. Isdagen uppfyller många av de krav läroplanen ställer om säkerhet vid vattnet vintertid.

Vi planerar att ha isdagar från vecka 3 till och med vecka 9 - 2023 om isen ligger och är tillräckligt stark här nere i Dalbyviken.
Vi tar emot elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan och tar bara emot en årskurs från varje skola. Om ni anmäler två årskurser kommer vi avboka en av dem. 

De datum vi erbjuder isdagar 2023 kommer synas på Naturskolans sida på utbudsbokningen senast torsdag 24 november.
Måndag 28 november 2022 släpper vi alla platser för bokning. 

För att kunna boka då måste du ha ett konto på konto på utbudsbokningen.

Förberedelser

Innan ni kommer hit på isdagen ska ni ha undervisat om säkerhet på isen, utrustningen och förberett er inför plurret.  Det ni behöver ha gått igenom  hittar du via bildlänkarna här nere. 

I pdf´n Is och issäkerhet med Naturskolan (PDF, 767 KB)- har vi samlat alla övriga förberedelser ni behöver ha gjort innan ni kommer. 

 

Om isen inte går att vara på 

Vi bedömer isläget kontinuerligt och avbokar isdagarna om isen inte går att vara på. Även om isen "håller" så kan stor landlöshet, mycket vatten, riktigt blöt snömodd eller mycket knepigt väder göra att vi behöver ställa in isdagen.

Vi lägger ut bilder och beskrivning av Isläget i Dalbyviken vintern 2023. Där kan ni följa hur isen förändras, och få bättre förståelse för vad kan ni möta när ni kommer hit.
Längst ner på den här sidan ligger också länkar till isläget de senaste fem åren.

Om vi måste avboka er isdag är det inte säkert att vi kan erbjuda något ersättningstema. Vi kan behöva den tiden för att förbereda inför kommande isdagar - beroende på hur säsongen varit.

Era dagar kan alltså bli helt avbokade vid brist på is.

 

Undervisning och checklista inför isdagen   

Undervisning innan ni kommer    Checklista att fylla i och skicka in
Rosa ishjärta   en som skottar isen