Isläget i Dalbyviken vintern 2021

Här lägger vi ut information om isläget i Dalbyviken, i första hand för lärare och elever, inför isdagar på Naturskolan i januari - mars 2021. Tänk på att alla israpporter är färskvara och att vi inte har kollat isen över hela ytan. Vi kollar främst vid badplatsen och ut till plurrvakarna.

Ta med utrustning, kunskap och sällskap - och bedöm själva!

 

26 februari 2021, fem bilder här ovanför. Två dagar efter de förra bilderna, och efter en vecka med rejält töväder, ca 7- plusgrader på dagarna och inga minusgrader på nätterna.  Isen är fortfarande tjock och hård - men bara tjock där det tidigare varit plogat. Sjöräddningssällskapets svävare som tog en runda i Dalbyviken idag körde upp ett hål i isen en bit in i viken - där det förut legat snö och aldrig varit plogat. 

Isblocken på bilden nedan var redan igår helt bortsmälta av värmen och solen. Mellan bryggorna är det landlöst och mycket hål i isen. Och den börjar får vårpipig struktur - inte bara i sprickorna. Isen ligger också längre ner i vattrnet - vattennivårn i vakarna når över iskanten. Isen börjar bli fylld med vatten och bär inte lika bra längre.

Nu slutar vi ta emot elever på isen. Och vi  har också tagit bort granarna runt våra vakar! Så om du mot förmodan ger dig ut på isen just nu så vill vi varna för de extra stora hålen en bit ut i viken - längs norra sidan, mot vassen.

24 februari 2021, fyra bilder här ovanför. Vi har provborrat mellan bryggorna och vakarna och isen är ca 20 cm tjock, med mer kärnis än stöpis. Isen är hård, blöt på ytan och vi börjar se lite "vårombildning" av isstrukturen i sprickorna i isen. Men isen håller förvånansvärt bra i den här värmen - än så länge. Isblocken som står ovanpå isen är klart påverkade av värmen och solljuset.
Vattennivån och därmed isen verkar ha sjunkit ungefär en decimeter sen förra veckan - och de avkapade vass-stråna i gångarna in till kåtorna sticker upp ur isen. Runt varje vasstrå bildas ett litet hål genom isen. Hålen växer av den värme som det mörka vasstrået samlar in från solen.
Just nu kan vi gå genom vassen, men isen i gångarna från ombyteskåtorna till vakarna kommer att smälta först. 
I det grunda vatttnet närmast kåtorna börjar isen smälta helt och hållet.

16 februari 2021, en bild här ovanför. Nu är isen så tjock och hård, mer än 10 cm kärnis, så att det gått att komma ut och ploga. Det är plogat mellan bryggorna vid badet - och en rundslinga på ungefär en dryg kilometer i Dalbyviken. På slingan är isen bitvis ganska fin - men också med mycket svallis och stöpis som är mycket mjukare, skrovlig och rätt sönderkörd. Där det inte är plogat ligger ett tjockt lager snö.

11 februari 2021, en bild här ovanför. Nu har vi börjat såga vakar och tar upp isblock som eleverna kan tälja i!

Kärnisen i Dalbyviken är på många ställen mer än 10 cm tjock, längre ut mot Ekoln är isen fortfarande mer ojämn i tjocklek. 

Nu börjar också stöpisen ovanpå kärnisen frysa till och bli hårdare. Men snön ovanpå gör att den fortfarande inte är hård överallt - och särskilt inte där det ligger mer snö - som i snövallarna som blir resultatet när vi skottar. Under snövallarna är det ofta en blöt sörja - snön tynger ner isen och det komemr upp vatten i sprickorna. Snön isolerar så att isen kan smälta och blir tunnare just där. 

8 februari 2021, en bild här ovanför. Idag kollade vi isläget från bryggan och ut mot vakarna - och bort längs vasskanten utanför vakarna. Där det var 4 cm  i fredags har det vuxit något och isen är upp emot 7 - 8 cm tjock  på många håll - MEN fortfarande är den ojämnt tjock - och vi har inte kollat överallt.

Just nu är det alltså mer säkert än i fredags - men fortfarande ställer snön till det! Det är inte så tjock is att man kan ploga isen. Och ute vid Vreta udd, och säkert på andra håll också, finns många ställen med mycket tunn is.

Utanför vakarna längs vassen har vi skottat en " gata"  på isen. Där var det ca 5 cm tjock kärnis med stöpis ovanpå idag. 

Och så fick vi besök av sjöräddningssällskapets svävare.

5 februari 2021, en bild här ovanför. Idag kollade vi isläget från bryggan ut mot vaken. Där är det fortfarande bara knappt 4 cm kärnis - med ett ungefär lika tjockt stöpislager ovanpå. Det är inte is som är säker att vara på.

4 februari 2021, en bild här ovanför. Idag sågade vi upp vaken så den blev lite större - och det isblocket ur den "gamla" isen var lite tjockare än igår. Nästan 7 cm kärnis med 5 cm stöpis ovanpå. Där det inte finns snö - där växer isen till!

Vi har också försökt skotta bort snö där vi inte prövat förut - och där var kärnisen bara 3 - 4 cm tjock.  Där håller inte isen att stå på! Det finns alltså många  områden där isen inte håller!  Med så här tjockt snölager på isen är det inte säkert att isen växer till - trots att det är ner mot -  10 grader C. 

3 februari 2021, en bild här ovanför. Nu har vi sågat upp en liten vak - och satt upp granar runt om som varning. Isen består av ett undre lager på 6 cm kärnis med 4 cm mycket lös stöpis ovanpå. Det gäller alltså där vi skottat bort snön. Där snön ligger kvar är förmodligen kärnisen tunnare än 6 cm. Isen är absolut inte säker att vara på - om man inte har koll. 

Och - så fort vi hade varit på isen så började "allmänheten" gå ut på isen - utan isdubbar - och trodde att de kunde pröva att gå ut - väl ... Bara för att de såg att vi varit där!  

2 februari 2021, en bild här ovanför. Mycket snöfall och varmare väder idag - bara några få minusgrader. Isen är mellan 3,5 - 8 cm tjock på de flesta ställen vi kollat -  på några håll lite tjockare. Vi har handskottat för att isen ska kunna frysa till där vi ska såga vakar och i passagerna genom vassen. (Isen håller absolut inte för en fyrhjuling). Det betyder också att vi "fått" stora snövallar där isen i värsta fall kommer smälta bort under snön.
Att vi varit på isen betyder inte att den håller överallt ens för en person - eller att den håller för stora grupper. 

1 februari 2021, en bild här ovanför. Efter kallt väder med ungefär 10 minusgrader hela helgen har isen i Dalbyviken vuxit till rejält i tjocklek. MEN inte så mycket som vi förväntat oss. Och absolut inte jämnt över hela ytan. Istillväxten den här vintern är lurig och det är som den varma hösten fortfarande påverkar hela vattenmassan. Påverkar gör också snön på isen och molnigheten på himlen. 

Rakt utanför längsta bryggan, där isborren ligger och det är ett tunt lager snö, är isen endast ca 6 cm. På flera andra ställen där snön stöpt är isen mellan 10 - 15 cm tjock. Där vi brukar ha plurrvakarna har vi ännu inte kollat. På väg dit knakade isen, och det var bara ca 4 cm kärnis med ett tunnare lager stöpis ovanpå. Isen är alltså ännu inte bärig nog. 

Isläget vid badet i Dalbyviken 28 jan 2021

isen vid badplatsen 28 januari 2021

28 januari 2021, två bilder här ovanför. Efter den kalla klara natten har hela Dalbyviken lagt sig med ett mycket tunt lager is. På isen ligger ett luftigt snölager på lite mer än 5 cm.  Nu behövs mycket kyla och klar himmel utan moln för att isen ska växa till och bli bärig. Eftersom den luftiga snön isolerar effektivt!  

Om/när det bildas sprickor i isen  - och vatten tränger upp genom sprickorna i snölagret så att det stöper - kan det bildas ett tjockare lager med stöpis där. (Som i den lilla mörka fläcken långt ut mellan bryggorna.) Stöpisen kan bli bärig långt tidigare än den is som bara är täckt med luftig snö. Områden med stöpis kan alltså lura dig att isen håller...

Så långt vi kan se så ligger isen över hela Ekoln - men det kan finnas öppna ytor längre ut.

isen vid badplatsen 27 januari 2021 

27 januari 2021,  en bild här ovanför. Isen har lagt sig igen ungefär lika långt ut som den låg 15 januari. Snön som föll på den tunna nylagda isen har stöpt - så att det nu ligger 5 cm stöpis mellan bryggorna - alltså ännu inte bärig is. Utanför bryggorna är vattnet öppet. 

25 januari 2021,  har vi ingen bild. Nu  kommer det lite snö - och kyla. Väderprognosen spår att det inte bara ska vara mulet framöver. Om det blir några klarare perioder - utan moln - så finns möjligheten till is.

Öppet vatten i hela Dalbyviken

23 januari 2021,  en bild här ovanför. Efter de senaste dagarnas värme med fler plusgrader och blåst - så har i stort sett all is i hela Dalbyviken blåst upp. Bara öppet vatten.

en bild med snötäckt is mellan bryggorrna vid badplatsen - med djurspår  i snön.

15 januari 2021,  en bild här ovanför. Årets första plurr vid badplatsen. Eller nerifrån och upp?  

brygga och öppet vatten

snötöckt tunn is

14 januari 2021, två bilder här ovanför:  Nu har det varit minusgrader i luften i någon vecka - och längst inne i Dalbyviken ligger en mycket tunn (kanske 2 cm tjock) porös is med ett tunt lager snö på. Vid badplatsen är vattnet fortfarande öppet. 
Med den väderprognos som gäller just nu så tror vi inte att isen kan lägga sig och frysa till så mycket att den bär - under de närmsta två veckorna. Vi bedömer det eftersom det inte kommer  vara så många minusgrader - men också på att väderprognosen spår att det ska vara mulet eller molnigt hela tiden, och då är utstrålningen och därmed tillfrysningen mycket mindre. 

10 december 2020, en bild här ovanför: Ytvattnet är ca 6 grader varmt. Det betyder att vattenmassan ännu inte är färdig med "höstomrörningen". Även om det riktigt kallt nu tar det ett tag innan hela vattenmassan är fyra grader så att det vattnet som kyls av på ytan ligger kvar där och kan börja frysa.    

Uppdaterad: