Utedagar med is och issäkerhet 2021

Varje vinter, från januari till början av mars brukar vi ordna utedagar för skolklasser - på isen här i Dalbyviken. Vintern 2019 hade vi bokningar för mer än 1500 elever. Vintern 2020 kunde vi inte ta emot en enda klass på isen - det fanns helt enkelt ingen is. Att det blir is framöver kan vi bara hoppas på!  Nu kan ni anmäla att ni vill komma med era elever 2021. 

Genom att vi samlar in alla anmälningar innan vi börjar boka så brukar vi kunna ge alla - som får plats på isdagarna - veckodagar/datum då ni faktiskt kan komma. 

Läs mer på sidan Anmälan till isdagar >>

Isen  erbjuder fantastiska möjligheter till naturupplevelser på vintern och dem ska vi så klart ta del av! Samtidigt är det viktigt att var och en förstår vilka risker naturisen innebär. Precis som vi får lära oss trafikvett behöver vi lära oss isvett.

Under isdagarna brukar vi börja inomhus med ett samtal om säkerhet på isen, med utgångspunkt i elevernas och vår egen erfarenhet. Vi går igenom hur utrustningen ska hanteras. Både säkerhetsutrustningen och utrustningen till de andra aktiviteterna. Denna del kommer ni denna vinter få genomföra själva hemma på skolan - pga coronapandemin.

Sedan har vi fortsatt nere på isen, där eleverna får öva sig i att bli ”säker på isen”. 
De får använda isdubbar och ispik, kasta livlina, prova på pimpelfiske och curling med riktiga curlingstenar. Eleverna sågar isblock och tar upp dem på isen. Isen blir material för skulpturer.

Isdagen uppfyller många av de krav läroplanen ställer om säkerhet vid vattnet vintertid.

Vi rekommenderar att läraren som följer med sin klass hit har sett på vid en plurrning - eller varit med om en själv - om ni vill att era elever ska få pröva att plurra och att ta sig upp ur isvak med hjälp av isdubbar. Då kan ni förbereda era elever på ett bra sätt. För varje elev måste det dock vara frivilligt att plurra - de ska också ha föräldrarnas tillstånd.

Vi har några tältkåtor, där vi kan elda, uppställda nere vid isen och där får eleverna byta om efteråt. Fler filmer från naturskolans isdagar kan du hitta här på Naturskolans Youtubekanal. 

Här kan du läsa mer om vad vi kan göra under isdagarna >>  (PDF, 855 KB) (Det är ett äldre dokument där inte allt stämmer - men kan ge en bild av isdagen och fakta om akriviteterna).