Trygg, varm, torr, mätt och glad i naturen 4 oktober 2022

En avgiftsfri kursdag  - 4 oktober 2022 på Uppsala Naturskola i Hammarskog -  med grunderna i allemansrätten och friluftsliv 

 - för dig som vill ta steget ut i naturen med barn i förskolan!  

 - Obs! vi har ändrat datum för denna kurs!
    från 13 september till 4 oktober. 

 

Allemansrätten ger oss pedagoger stora möjligheter att använda naturen som pedagogiskt redskap. Men det är inte självklart att alla som arbetar i förskolan känner att de har tillräcklig kunskap för att leda en barngrupp ute.

För att ta med barnen på små äventyr utanför gården behöver varje pedagog själv känna sig trygg i naturen. I den här kursen bekantar vi oss med några vanliga arter, enkelt friluftsliv och allemansrättens rättigheter och skyldigheter. Under kursen kommer deltagarna också få prova att leda en kort aktivitet i naturen tillsammans med andra.

Frågor som vi kommer att beröra är:
Hur samlar jag barnen i naturen? Hur vet jag var barnen är? Hur kan jag göra när det inte finns en toalett eller ett kök? Vilka risker behöver jag känna till? Vad behöver jag ha med mig ut? Hur gör jag föräldrarna trygga? Vad får jag göra i naturen? Vad får jag inte göra i naturen? 

Praktiskt om kursen
Dagen börjar kl. 9.00 med samling kring eldstaden ute vid naturskolans hus i Hammarskog. Vi bakar bröd gemensamt - över elden. Varje deltagare behöver ta med kaffe i termos eller annan dryck. Deg mm till brödet finns på plats. Efter fikat promenerar vi till skogen, ungefär 500 meter bort. Vi fortsätter att vara utomhus hela dagen, oavsett väder, och kommer att lära oss mer om det vi ser omkring oss och hur vi kan göra det trivsamt när vi är tillsammans med barnen i naturen. Lunchen ingår i kursen och vi tillagar den tillsammans på muurikka över en eld - eller på stormkök - ute i skogen. Vi avslutar på Naturskolan kl. 15.00.

Alla deltagare behöver ha varma kläder i flera lager på sig samt skor som tål regn. Även om det inte regnar så kan det vara blött. Paraply fungerar inte bra i naturen, regntåliga kläder behövs! Ta med egen termos med varm dryck, en flaska med vatten att dricka och gärna en kamera eller mobiltelefon med fotofunktion.

Löpande anmälning men senast torsdag 29 september.
Kursen är avgiftsfri. Begränsat antal deltagare. 

Anna Aldén och Stina Lindblad håller i kursdagen.
Anna, Uppsala Naturskola, har jobbat som Naturskolelärare i tjugo år, är naturbrukslärare och har varit ledare för barn och unga i olika åldrar på fritiden lika länge. Stina, Upplandsstiftelsen, är biolog och utomhuspedagog med tjugo års erfarenhet. Andra kollegor från Naturskolan kan också komma att medverka. 

Du anmäler dig till kursdagen genom anmälningsformuläret här  >> 


Uppsala Naturskola ligger i Hammarskog, 1,5 mil sydväst om centrala Uppsala.
Läs hur du hittar hit - vägbeskrivning till Naturskolan >>


Hör av dig med frågor till: 
Anna Aldén anna.alden@uppsala.se   eller
Stina Lindblad stina.lindblad@upplandsstiftelsen.se

Kopia på anmälan skickas till den e-postadress du angivit. Vi hör av oss med bekräftelse på att kursen blir av, och att du har kommit med inom en vecka efter din anmälan. 

Anna Aldén,
Uppsala Naturskola
telefon 070-8563802

Stina Lindblad
Upplandsstiftelsen
telefon 072-7324979

 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Trygg, varm, torr, mätt och glad i naturen 4 oktober 2022