Förskolekurser hösten 2022

Kursdagar för pedagoger i förskolan 

Under hösten 2022 hålls tre olika kursdagar som vänder sig till pedagoger i förskolan - på Uppsala Naturskola i Hammarskog. 

Vi vill praktiskt visa hur man kan arbeta mot målen i Lpfö 18, samtidigt som barnen får upplevelser i och av naturen.

Kursdagarna börjar med fika och en bakgrund till dagens ämne. Sedan består större delen av dagen av att praktiskt få pröva på sådant man sedan kan göra med sin barngrupp. Vi utgår ifrån att vi kan behöva hålla oss utomhus under hela kursdagen.

Vi håller på mellan 9.00 – 15.00.

Tag med kläder för utebruk och egen lunch. De flesta dagar kommer det att finnas eld till lunchen, så att det går bra att grilla något. Ta också med kamera och anteckningsmaterial om ni vill.

Dagarna kostar 800:-/person och dag + moms. Anmäl senast en månad före aktuell kursdag. Dagarna är fristående, så anmäl till en eller flera.

Kajsa Molander, som utvecklat och hållit dessa kursdagar i många år har nu gått i pension. 

Vi är två kursledare som kommer hålla dessa kursdagar. Anna Aldén, Uppsala Naturskola, har jobbat som naturskolelärare i tjugo år, den mesta av tiden som kollega till Kajsa. Anna är naturbrukslärare och har varit ledare för barn och unga i olika åldrar på fritiden i mer än tjugo år. Stina Lindblad, Upplandsstiftelsen, är biolog och utomhuspedagog med mer än 20 års erfarenhet. 
Andra kollegor från från naturskolan kan också komma att medverka.

 

Naturvetenskap och teknik onsdag 31 augusti

Kursdagen är fulltecknad. Vi återkommer så snart vi kan med information till de som har skickat in en anmälan.

Vi visar hur man kan arbeta med naturvetenskap och teknik ute på ett enkelt och roligt sätt på förskolan.
Ni får själva pröva på aktiviteter som passar på förskolegården eller i närmsta skogsdunge. Vi arbetar med produktiva frågor och naturvetenskapligt förhållningssätt. Vi arbetar med Tema luft och vatten, bygger drakar, gör raketer och såpbubblor. Vi löser praktiska problem med hjälp av gammal teknik.

Leka och lära språk ute - tisdag 6 september 

Det finns platser kvar på den här kursdagen!

Dagen utgår från boken Leka och lära språk ute. Den visar hur man kan arbeta medvetet med barns språkutveckling ute. Ni kommer att få pröva på lekar och övningar som ni kan göra med er barngrupp på förskolegården och i naturen. Vi kommer att leka med ljud, berätta och beskriva, använda sagor på olika sätt, följa och ge instruktioner, närma oss bokstäver och läsandets värld samt skapa äventyr i skogen med språket i fokus. 

Friluftsliv för förskolan  -   tisdag - 4 oktober 

Vi slår ihop den här kursdagen med kursdagen Trygg, varm, torr, mätt och glad. Kursdagen blir avgiftsfri  -  och kommer handla om allemansrätt och friluftsliv. Vi bygger också vindskydd, gör upp eld och lagar mat.  Vi använder sådant vi hittar i naturen till att leka och leda varandra i några övningar.

Läs mer på sidan:  Trygg, varm, torr, mätt och glad i naturen  4 oktober 2022 

 

(Friluftsliv för förskolan:  Syftet med dagen är att lära sig enkla knep för att ha det bra ute under alla årstider med sin barngrupp. Vi bygger vindskydd, gör upp eld och lagar mat, samt leker lekar som passar årstiden. Vi träffas i naturskolans hus och går sedan upp i skogen där vi bygger ett läger och gör det mysigt.)

 

Via länkarna här kommer du till sidorna där du kan anmäla dig:

Anmälan till Natur och teknik onsdag 31 augusti 2022   Inga platser kvar! 

Anmälan till Leka och lära språk ute - tisdag 6 september 2022

Anmälan till Friluftsliv för förskolan - tisdag 4 oktober 2022 kursdagen utgår 
Läs mer på sidan:  Trygg, varm, torr, mätt och glad i naturen 4 oktober 2022 

Uppsala Naturskola ligger i Hammarskogs friluftsområde 1,5 mil söder om Uppsala.
Läs hur du hittar hit - vägbeskrivning till Naturskolan >>

Om vi får in tillräckligt många anmälningar före midssommar får du besked redan då om att kurserna Natur och teknik  samt Leka och lära språk ute blir av. Annars hör vi av oss i slutet av vecka 32 med besked.
Besked om kursdagen Friluftsliv för förskolan skickar vi ut en månad i förväg, i slutet av vecka 35.


Hör av dig med frågor till: 
Anna Aldén anna.alden@uppsala.se   eller
Stina Lindblad stina.lindblad@upplandsstiftelsen.se

Anmäl (helst) senast en månad före aktuell kursdag. Kopia på anmälan skickas till den e-postadress du angivit. Mer detaljerad info om kursdagen kommer efter anmälningstidens slut.

Anna Aldén,
Uppsala Naturskola
telefon 070-8563802

Stina Lindblad
Upplandsstiftelsen
telefon 072-7324979

 

Uppdaterad: