Utedagar i skogen hösten 2018

Nu kan du anmäla din klass till en dag med friluftsliv, eld och matlagning i skogen under höstterminen (oktober - december) 2018. Vi tar emot klasser i årskurs 4-9, men prioriterar årskurs 4-6, och de som kan ha störst behov av en utedag.

Den 3 september börjar vi pussla ihop ett schema för eld & matdagarna - och räknar med att vi kan ge er besked i vecka 37.
Mer om hur ni hittar hit, och anmäler er står längre ner på den här sidan.

En utedag i skogen kan "få ihop klassen" - bra för alla klasser tillsammans med sina mentorer - oavsett skolämne man undervisar i. 

Vi jobbar framförallt med de övergripande läroplansmålen och innehåll från Idrott & hälsa. Dagen kan också ha inslag från till exempel Biologi; Hem och konsumentkunskap och andra skolämnen.

Under dagen får eleverna göra upp eld och hålla elden vid liv med ved från skogen; laga någon typ av mat vid elden och sätta upp presenning som vindskydd/tak. Här finns förslag på mat utomhus >>

Beroende på hur länge ni är här, vilken typ av mat ni lagar, väder och vana så kan ni kanske göra något mer som att plocka svamp, göra kolkritor eller växtfärga garn vid elden. Vi planerar dagen tillsammans med er. 

Vi kan också tillsammans med er planera för en kortare eller längre vandring under dagen. Till Hammarskog kan ni vandra från till exempel Stenhagen, Gottsunda  eller Eriksberg. 
Vid Östbergstorpet i Hammarskog  finns också en lägerplats med vattenpump och utedass; om ni vill sova över en natt i tält. Vi kan låna ut utrutning för till exempel matlagning till skolklasser som ska sova över. Prata med oss på naturskolan om vilka grejor vi kan hjälpa er med.

För att få mer information om och boka lägerplatsen ta kontakt med Johan Jernebring på Hammarskogs Friluftsområde.

 

  • Vi tar emot er i Hammarskogsområdet. Vi ordnar med en plats i skogen, utrustning för eldning och matlagning (inklusive vatten till matlagning och släckning), presenningar till vindskydd mm. Vi visar hur man hanterar utrustningen och hur man eldar med ved från skogen. Vi är med under dagen - i större eller mindre utsträckning efter ert behov.
  • Ni ordnar och står för resan hit, råvaror/mat till lunch, dricksvattenflaskor och ev. fika. 
    Ni genomför dagen tillsammans med eleverna. 
  • Om ni vill kan vi några dagar i förväg visa och gå igenom hur ni använder utrustningen för er lärare. Vi plockar ihop grejorna och den dagen ni ska komma kör vi utrustningen till lämplig plats här i området. Ni håller då i dagen på egen hand. Sådana dagar kan vi nästan alltid ordna på just de datum ni vill ha. 

 

Dagen här kostar inget för er, förutom att ni står för transporten hit till Hammarskog och råvaror/mat till eleverna. Skolklasser kan boka länsbussen hit som kulturbuss - kostnadsfritt för skolan! Läs mer om att resa hit här nere.

Vi vill göra er uppmärksamma på att om det är väldigt torrt i marken/eldningsförbud - kan vi behöva planera om dagen i samråd med er.  

 

Anmäl dig och dina elever här: 

Äppelbitar steks i smör på en muurikkapanna  över elden

 

Läs om att hitta hit här: längst ner på den sidan finns en karta 

träskylt som visar vägen till naturskolan

 

Läs mer om att resa hit här:

Buss 108 kör in till Hammarskog

 

Om du har funderingar, ta dem via din egen epost. till naturskolan@uppsala.se eller vårt epostformulär eller ring 018 - 727 80 54.

 

 

 

Uppdaterad: