Håva småkryp i Dalkarlskärret

Det går att håva småkryp nästan hela året om. Vi tänker erbjuda det här temat från vecka 15 till och med vecka 22, eftersom det då är lite varmare ute.

Under dagen kommer dina elever att få håva upp småkryp och titta på dem. Saker som vi kan prata om och arbeta med under dagen är:

• Vilka djur finns och var hittar vi dem?
  • Hur hanterar vi utrustningen - och djuren?
  • Välja ett djur att titta närmare på. Vad gör mitt djur? Hur ser det ut?
  • Sortera djuren - vilka olika djurgrupper hittar vi?
  • Kan vi klura ut vilka som är vuxna och vilka som är larver eller nymfer?
  • Leka lekar för att lära mer om vilka djur det finns, och om sambanden i naturen.

För högstadiet

Om du kommer med en högstadieklass kan vi lägga upp dagen så att eleverna själva får utföra en kortare studie. Vad innehållet i den studien skulle vara beror på vad du som lärare önskar. Några exempel på vad vi kan göra är:

• Inventera vilka olika typer av djur det finns. Vad blev resultatet? Vad säger det om miljön i vattnet?
  • Hur är det att leva i vattnet. Jämför något djur i vattnet med dess släkting som lever på land. Vad är det som är lika mellan dem? Vilka anpassningar finns det för ett liv under vatten?

Var i Hammarskog kommer vi vara

Vi möter er på plats vid Dalkarlskärret, och där i närheten kommer vi sedan hålla till under dagen. Bussen kan släppa av och hämta upp er på parkeringen vid Dalkarlkärret, där finns det också plats för egna bilar. Vid parkeringen finns dessutom ett utedass.

Vilka tider ni är här

Det kan vara lagom att ni är här i ungefär 4 timmar eller lite längre beroende på vad som passar era skoltider och vad ni tror att ni orkar och vill hinna med.

Mat

Det passar bäst att ni har med kall mat - eller mat i termos. Vi brukar inte ordna med eld att grilla på när vi håvar.

Kläder

Oömma kläder rekommenderas varmt, blir mycket roligare för eleverna om de inte behöver tänka på att de måste akta sina kläder. Iblanda händer det att eleverna blir lite blöta, då de går lite för långt ut när de ska håva, så extra kläder är bra att ha med. Stövlar är också bra att ha.

Ta med kamera

Djuren är fascinerande, och ger underlag för mer skolarbete än det vi hinner gör på en dag. Därför är det mycket bra om ni har med en kamera eller telefon, så att ni kan dokumentera det vi gör och ta närbilder på djuren. Djuren själva mår bäst av att få åka tillbaka till kärret när vi tittat färdigt för dagen.

Läs mer om djuren och om att håva här >>

Bland vattenfisar och virvelmaskar i vattenriket (från Kristianstad vattenrike)

Naturskolebladet om vattenhåvning (från Naturskolan i Lund)