Två klasser på rodd och paddling

Om ni kommer med två skolklasser (sammanlagt fler än 40 elever) samma datum på rodd och paddling med - då börjar den ena gruppen vid båtarna medan den andra gör något annat och äter lunch. Sedan byter grupperna plats med varandra, de som precis har ätit lunch får ge sig ut på sjön, och klassen som varit vid båtarna får börja med att äta lunch och fortsätter sedan med det andra programmet. Lunchen blir alltså lite förskjuten för de båda grupperna.

Är ni här med två skolklasser behöver ni ta med kall lunchmatsäck - eller mat i termos, som ni kan äta "var som helst". Den klassen som äter lunch ska inte vara på badplatsen när den andra klassen är på sjön.

Och med två klasser behöver ni vara här i allra minst 5 timmar. En del av den tiden behöver ni för att gå från bussen till och från badplatsen - vilket i praktiken brukar betyda att varje klass kan få 2 timmar vid båtarna, vilket är vår minimigräns.  Och det blir ca 1,5 timme till den andra aktiviteten. Vi använder alltså en så stor del av tiden som möjligt till båtarna.

Om ni inte kan sätta av fem timmar måste ni välja ett annat tema, eller önska att komma olika dagar.

Ni får gärna ha med er eget program - att jobba med på egen hand, och då kan till exempel lekar, samarbetsövningar, sinnesövningar eller något om allemansrätten passa bra. Ni behöver gå iväg en bit så att ni inte håller till precis vid badet - och då är hagmarken i Toran, med stora träd och gräs på marken - och dit det tar högst tio minuter att gå, en bra plats. Ni kan beräkna ungefär 1,5  timme för de aktiviteterna (beroende på hur länge ni sammanlagt är här.) Toran är också en fin plats för att äta lunchmatsäcken.
På de flesta ställena kring badplatsen, där vi kan vara, inklusive Toran, går det kossor på bete. Inga tjurar. De är nyfikna men är också vana vid att det går mycket människor genom hagarna. Men - om man springer kan de kanske komma sättande efter, för att de undrar vad som står på. Det är alltså bra att ni inte planerar för att springa fort i de övningar ni har med er!

Ni kan annars önska att vi håller i något kompletterande program, med uppgifter från våra andra vårteman: Fåglarnas värld eller Upptäck naturen med alla sinnen. Då går vi upp i Toran. Eller så kan vi Håva småkryp i vattnet.  Då är vi vid det nya fågelgömslet en liten bit från badplatsen. Eftersom bara ungefär en halv klass får plats där åt gången - då blir det i så fall inte bara håvning utan även andra uppgifter med vattentema.