Friluftsliv i skogen med eld och vindskydd

Det här temat passar bra när det fortfarande är fuktigt i marken, och brandrisken är låg. Vi planerar att ha det här temat ungefär fram till påsklovet, till och med vecka 14. 

Under dagen får eleverna sätta upp en presenning som vindskydd/tak, göra upp eld och hålla elden vid liv med ved från skogen och laga eller värma någon typ av mat vid elden. Här finns förslag på mat utomhus >> 

 Under dagen kan vi :

  • välja en bra lägerplats i skogen
  • sätta upp presenning som väderskydd 
  • hitta ved i skogen
  • elda på ett säkert sätt
  • göra upp eld, hålla igång elden, och ta hand om elden när vi ska sluta 
  • laga mat över elden på pinne, halster, stekhäll, eller i gryta 
  • och plocka undan...

Friluftsliv i skogen kan vi ha på många olika platser i Hammarskogsområdet. Två vanliga ställen där vi brukar möta er är vid raststugan/parkeringen intill Hammarskogs Herrgård samt parkeringen vid Dalkarlskärret. Från samlingsplatsen hjälps vi åt att ta med oss utrustningen in i skogen. 

Ni behöver vara här i minst 3,5 - 4 timmar på detta tema, om ni har enklare mat med er, men får gärna stanna längre. Mer tid, 4,5 - 5 timmar, behövs om ni vill laga mer "riktig" mat eller göra något annat som till exempel kolkritor, tälja, färga garn eller helt enkelt bara få mer tid i skogen.

En dag med eld och vindskydd passar också bra att kombinera med en kortare vandring här i området; då kan ni bli avsläppta från bussen på ett ställe, och upphämtade på ett annat.

barn går bortåt på en äng
Läs mer om platser där bussen kan släppa av er -
och vandringsstigar genom Hammarskogsområdet här >>  

Om ni vill hålla i dagen själva så kan vi en tid i förväg visa er lärare hur ni använder utrustningen och ställer i ordning efter er i skogen. Vi på naturskolan plockar ihop de grejor ni behöver och den dagen ni ska komma kör vi utrustningen till lämplig plats här i området. Sådana dagar kan vi nästan alltid ordna på just de datum ni vill ha. 

Ni kan också se de första "elddagarna" ni är med på som fortbildning för er - så att ni såsmåningom sköter er på egen hand (med utrustning från oss) när ni ska ut med era elever. 

Om det är väldigt torrt i marken/eldningsförbud - kan vi behöva planera om dagen i samråd med er.  Läs mer om eldning och eldningsförbud på kommunens hemsida 

Uppdaterad: