Fåglarnas värld

Det är enklast att få syn på fåglar innan det blivit allt för grönt ute, men skönast när det är lite varmare. April och början av maj är en bra tid. Det blir ingen tidig fågelmorgon - vi håller oss till era skoltider - men vi kan få syn på en del alldeles riktiga och vanliga fåglar ändå.  

Vi kan vi arbeta med fåglar på olika sätt:

  • räkna hur många fåglar vi tror att vi hör
  • hur ser en fågel egentligen ut?
    vi kan titta närmare på till exempel skelett och fjädrar.
  • lyssna på deras sång, och lära oss vem det är som låter  
  • gå på fågeluppdrag - och spana på riktiga fåglar
  • kanske försöka titta på fåglar i kikare 
  • "bli" fåglar och göra det de gör på våren...
  • leka fågellekar 

 

Toran, hagmarken mellan Dalbyviken och skogen vid Dalkarlskärret, med stora gamla ekar, hasselbuskar, gräs, örter och berg i dagen, är ett bra ställe att vara på. 

Dit  kan man gå från Hammarskogs Herrgård, via Dalbyviksspången och genom hagen och vid sidan av åkern efter Hammarskogs badplats. Det tar tio minuter att gå från badet, och sammanlagt drygt 30 minuter från Herrgården. 

Om ni beställer att bussen ska släppa av er längst ner i södra delen av  Vreta, vid vändplanen på Vretavägen, så kan ni går därifrån direkt in i Toran. Den vägen tar det ca 10 minuter att gå från bussen. (Och alltså ca 20 minuter sammanlagt till badplatsen).

 

En "fågeldag" är det lagom att ni är här i ungefär 4 timmar, lite mer eller mindre beroende på vad fungerar med era skoltider. 
Det passar bäst att ni har med kall mat - eller mat i termos. Vi ordnar inte med eld att grilla på när vi är i Toran. 

 

P1 naturmorgon har flera lektioner för dem som vill lära sig vanliga fåglars läten, alla lektioner ligger på listan i länken, men inte i nummerordning! Rulla ner i listan och kolla vilka ni vill välja, det kan nog bli väl många att lyssna på alla.
Börja med  lektion 1, då är ni igång!  Och bara att ha lyssnat på de tre fåglarna som finns med i första lektionen kan göra det lättare när ni ska lyssna på fåglar "på riktigt".
 https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=5099&grupp=24101 

 

Uppdaterad: