Friluftsliv i skogen med eld och vindskydd

Friluftsliv handlar om att vara i och njuta av naturen, och att göra det gott att vara ute även när vädret inte är det allra bästa. Genom en utedag med eld och vindskydd kan eleverna få upp ögonen för vad vi faktiskt får göra i skogen! - och får med sig en grund för fortsatt friluftsliv.

Under dagen kommer dina elever att få:

  • välja en bra lägerplats i skogen
  • sätta upp presenning som väderskydd
  • hitta ved i skogen
  • elda på ett säkert sätt
  • göra upp eld, hålla igång elden, och ta hand om elden när vi ska sluta
  • laga mat över elden på pinne, halster, stekhäll, eller i gryta
  • och plocka undan...

Var i Hammarskog kommer vi vara

Friluftsliv i skogen kan vi ha på många olika platser i Hammarskogsområdet. Två vanliga ställen där vi brukar möta er är vid raststugan/parkeringen intill Hammarskogs Herrgård samt parkeringen vid Dalkarlskärret. Från samlingsplatsen hjälps vi åt att ta med oss utrustningen in i skogen. Både vid Hammarskogs herrgård och Dalkarskärret finns det utedass.

Vilka tider ni är här

Ni behöver vara här i minst 4 timmar på detta tema, om ni har enklare mat med er, men får gärna stanna längre. Mer tid, 4,5 - 5 timmar, behövs om ni vill laga mer "riktig" mat eller om ni vill göra något extra.

Mat

Till det här temat passar det såklart med mat som man lager/värmer över eld. En klassiker är att grilla korv eller hamburgare över elden. Ett annat populärt alternativ är att laga wok på våra muurikkor (stekhällar). På Enabygdens naturskolas hemsida kan ni hitta recept på maträtter som passar att laga utomhus över eld. 

Eleverna kommer laga mat i grupper under dagen. Dela därför upp maten gruppvis på förhand så blir det mycket enklare när ni väl är ute i skogen. Och dessutom blir det inte så tungt att bära om eleverna hjälps åt att bära sin egen mat.

Kläder

På hösten är det ofta behaglig temperatur ute - men det kan plötsligt bli bra mycket kallare om det kommer ett regn. Därför är det viktigt att eleverna har ordentligt med kläder och rejäla skor, så de inte fryser. Regnkläder är bra att ha även om det inte regnar, då det skyddar mot vinden och fukt från marken.
Oömma kläder är jättebra att ha. Dagen blir roligare för eleverna om de inte måste tänka på att vara rädda om kläderna. När eleverna eldar i skogen så kommer deras kläder att börja lukta rök. För att få bort röklukten så är det bra att hänga ut dem över natten så ska lukten försvinna.

Kombinera eld och matlagning med vandring

En dag med eld och vindskydd passar också bra att kombinera med en kortare vandring här i området; då kan ni bli avsläppta från bussen på ett ställe, och upphämtade på ett annat.

Läs mer om platser där bussen kan släppa av er -
och vandringsstigar genom Hammarskogsområdet

Om ni vill hålla i dagen själva

Om ni vill hålla i dagen själva så kan vi en tid i förväg visa er lärare hur ni använder utrustningen och ställer i ordning efter er i skogen. Vi på naturskolan plockar ihop de grejor ni behöver och den dagen ni ska komma kör vi utrustningen till lämplig plats här i området. Sådana dagar kan vi nästan alltid ordna på just de datum ni vill ha.
Det råder generellt eldningsförbud (på annat än iordningställda eldplatser) i Hammarskogs naturreservat från och med april till och med september - vilket gör att det är bäst att elda från oktober till mars. 

Ni kan också se de första "elddagarna" ni är med på som fortbildning för er - så att ni så småningom sköter er på egen hand (med utrustning från oss) när ni ska ut med era elever.

Eldningsförbud

Om det är väldigt torrt i marken/eldningsförbud - kan vi behöva planera om dagen i samråd med er. Läs mer om eldning och eldningsförbud på kommunens hemsida.

Uppdaterad: