Friluftsliv i skogen med eld och vindskydd

Friluftsliv handlar om att vara i och njuta av naturen, och att göra det gott att vara ute även när vädret inte är det allra bästa. Genom en utedag med eld och vindskydd kan eleverna få upp ögonen för vad vi faktiskt får göra i skogen! -  och får med sig en grund för fortsatt friluftsliv. 

Under dagen får eleverna sätta upp en presenning som vindskydd/tak, göra upp eld och hålla elden vid liv med ved från skogen och laga eller värma någon typ av mat vid elden. 
Här finns förslag på mat utomhus >> 
Beroende på hur länge ni är här, vilken typ av mat ni lagar, väder och vana så kan ni kanske göra något mer som att plocka svamp, göra kolkritor eller växtfärga garn vid elden. 

Vi planerar att ha det här temat ungefär från slutet av oktober och ända fram till jul. Det är  mycket säkrare att elda när det blivit fuktigt i marken, och brandrisken är låg. Vi brukar också ha temat friluftsliv under vårterminen i slutet av mars och första delen av april.

Under dagen kan vi :

  • välja en bra lägerplats i skogen
  • sätta upp presenning som väderskydd 
  • hitta ved i skogen
  • elda på ett säkert sätt
  • göra upp eld, hålla igång elden, och ta hand om elden när vi ska sluta 
  • laga mat över elden på pinne, halster, stekhäll, eller i gryta 
  • och plocka undan...

Friluftsliv i skogen kan vi ha på många olika platser i Hammarskogsområdet. Två vanliga ställen där vi brukar möta er är vid raststugan/parkeringen intill Hammarskogs Herrgård samt parkeringen vid Dalkarlskärret.  Ett annat bra ställe med närhet till utedass är parkeringen vid Skogshyddan. Från någon av dessa samlingsplatser hjälps vi åt att ta med oss utrustningen in i skogen.

Ni behöver vara här i minst 3,5 - 4 timmar på detta tema, om ni har enklare mat med er, men får gärna stanna längre. Mer tid, 4,5 - 5 timmar, behövs om ni vill laga mer "riktig" mat eller göra något annat som till exempel kolkritor, tälja, färga garn eller helt enkelt bara få mer tid i skogen.

 

En dag med eld och vindskydd passar också bra att kombinera med en kortare vandring här i området; då kan ni bli avsläppta från bussen på ett ställe, och upphämtade på ett annat. 


Läs mer om platser där bussen kan släppa av er - 
och vandringsstigar genom Hammarskogsområdet här >>  

Om ni vill hålla i dagen själva så kan vi en tid i förväg visa er lärare hur ni använder utrustningen och ställer i ordning efter er i skogen. Vi på naturskolan plockar ihop de grejor ni behöver och den dagen ni ska komma kör vi utrustningen till lämplig plats här i området. Sådana dagar kan vi nästan alltid ordna på just de datum ni vill ha. 

Ni kan också se de första "elddagarna" ni är med på som fortbildning för er - så att ni såsmåningom sköter er på egen hand (med utrustning från oss) när ni ska ut med era elever. 

Om det är väldigt torrt i marken/eldningsförbud - kan vi behöva planera om dagen i samråd med er.  Läs mer om eldning och eldningsförbud på kommunens hemsida 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Friluftsliv i skogen med eld och vindskydd