Isdagar på Naturskolan

Varje vinter, från januari till början av mars brukar vi ordna utedagar för skolklasser på isen här i Dalbyviken. 2018 har femtiosex skolklasser, med långt fler än 1000 elever, varit här på isdagar.

Vi skickar inbjudan till isdagarna 2019 till de som står med på naturskolans sändlista, och lägger också ut anmälan här på hemsidan i v 44 2018. Då kan ni anmäla att ni vill komma med era elever i vinter. Vi  planerar att ha isdagar från vecka 2 till och med vecka 9 eller ev. 10  (8 mars)

Vi börjar pussla ihop ett schema för isdagarna under vecka 46  (från den 12 november 2016). Senast 30 november skickar vi ut besked om vi bokat in er, och isåfall vilket/vilka datum vi reserverat för era klasser.

Genom att vi samlar in alla anmälningar innan vi börjar boka så brukar vi kunna ge alla - som får plats på isdagarna - veckodagar/datum då ni faktiskt kan komma.

Isen  erbjuder fantastiska möjligheter till naturupplevelser på vintern och dem ska vi så klart ta del av! Samtidigt är det viktigt att var och en förstår vilka risker naturisen innebär. Precis som vi får lära oss trafikvett behöver vi lära oss isvett.

Under isdagarna brukar vi börja inomhus med ett samtal om säkerhet på isen, med utgångspunkt i elevernas och vår egen erfarenhet. Vi går igenom hur utrustningen ska hanteras. Både säkerhetsutrustningen och till de andra aktiviteterna.

Sedan har vi fortsatt nere på isen, där eleverna får öva sig i att bli ”säker på isen”.
De får använda isdubbar och ispik, kasta livlina, prova på pimpelfiske och curling med riktiga curlingstenar. Eleverna sågar isblock och tar upp dem på isen. Isen blir material för skulpturer.

Isdagen uppfyller många av de krav läroplanen ställer om säkerhet vid vattnet vintertid.

De klasser vars lärare - själva eller som åskådare - har varit med om en om en plurrning; de eleverna kan få prova på att ta sig upp ur isvak med hjälp av isdubbar. Frivilligt och med föräldrars tillstånd. Vi har våra stora kåtor, där vi kan elda, uppställda nere vid isen och där får eleverna byta om efteråt. Fler filmer från naturskolans isdagar kan du hitta här på Naturskolans Youtubekanal.

9 mars 2018