Isdagar på Naturskolan

Varje vinter, från januari till början av mars brukar vi ordna utedagar för skolklasser på isen här i Dalbyviken. 2019 hade vi sextionio skolklasser, med långt fler än 1500 elever, här på isdagar. 2020 hade vi inte en isdag - det frös inte till is i viken på hela vintern 

2021 var vi både stängda ett långt tag på grund av Coronarestriktioner och fick bara en kort köldperiod. Vi hade 20 lyckliga klasser här som var bokade just de två veckor vi kunde vara på isen! 

Hur det blir nästa år 2022 har vi ännu inte tagit något beslut om.

Vi skickar inbjudan till de dagar vi ordnar under vintern 2022 till de som står med på naturskolans sändlista, och lägger också ut anmälan här på hemsidan i början av höstlovet v 44 - 2020. Vi samlar in alla anmälningar som kommer in fram till mitten av november, innan vi börjar pussla ihop ett schema.
Om det blir isdagar så är det perioden januari till någon vecka in i mars som gäller! 

Schemat för vintern börjar vi  pussla i mitten av november och sedan i början av december skickar vi ut besked om vi bokat in er, och isåfall vilket/vilka datum vi reserverat för era klasser.

Genom att vi samlar in alla anmälningar innan vi börjar boka så brukar vi kunna ge alla - som får plats på isdagarna - veckodagar/datum då ni faktiskt kan komma. 

 

Isen  erbjuder fantastiska möjligheter till naturupplevelser på vintern och dem ska vi så klart ta del av! Samtidigt är det viktigt att var och en förstår vilka risker naturisen innebär. Precis som vi får lära oss trafikvett behöver vi lära oss isvett.

Under isdagarna brukar vi börja inomhus med ett samtal om säkerhet på isen, med utgångspunkt i elevernas och vår egen erfarenhet. Vi går igenom hur utrustningen ska hanteras. Både säkerhetsutrustningen och till de andra aktiviteterna.

Sedan har vi fortsatt nere på isen, där eleverna får öva sig i att bli ”säker på isen”. 
De får använda isdubbar och ispik, kasta livlina, prova på pimpelfiske och curling med riktiga curlingstenar. Eleverna sågar isblock och tar upp dem på isen. Isen blir material för skulpturer.

Isdagen uppfyller många av de krav läroplanen ställer om säkerhet vid vattnet vintertid.

De klasser vars lärare - själva eller som åskådare - har varit med om en om en plurrning; de eleverna kan få prova på att ta sig upp ur isvak med hjälp av isdubbar. Frivilligt och med föräldrars tillstånd. Vi har våra stora kåtor, där vi kan elda, uppställda nere vid isen och där får eleverna byta om efteråt. Fler filmer från naturskolans isdagar kan du hitta här på Naturskolans Youtubekanal. 

 

Uppdaterad: