Isläget i Dalbyviken vintern 2021

Här lägger vi ut information om isläget i Dalbyviken, i första hand för lärare och elever, inför isdagar på Naturskolan i januari - mars 2021. Tänk på att alla israpporter är färskvara och att vi inte har kollat isen över hela ytan. Vi kollar främst vid badplatsen och ut till plurrvakarna. Ta med utrustning, kunskap och sällskap - och bedöm själva!

en bild med snötäckt is mellan bryggorrna vid badplatsen - med djurspår  i snön.

15 januari 2021,  en bild här ovanför. Årets första plurr vid badplatsen. Men från vilket håll?? 

brygga och öppet vatten

snötöckt tunn is

14 januari 2021, två bilder här ovanför:  Nu har det varit minusgrader i luften i någon vecka - och längst inne i Dalbyviken ligger en mycket tunn (kanske 2 cm tjock) porös is med ett tunt lager snö på. Vid badplatsen är vattnet fortfarande öppet. 
Med den väderprognos som gäller just nu så tror vi inte att isen kan lägga sig och frysa till så mycket att den bär - under de närmsta två veckorna. Vi bedömer det eftersom det inte kommer  vara så många minusgrader - men också på att väderprognosen spår att det ska vara mulet eller molnigt hela tiden, och då är utstrålningen och därmed tillfrysningen mycket mindre. 

10 december 2020, en bild här ovanför: Ytvattnet är ca 6 grader varmt. Det betyder att vattenmassan ännu inte är färdig med "höstomrörningen". Även om det riktigt kallt nu tar det ett tag innan hela vattenmassan är fyra grader så att det vattnet som kyls av på ytan ligger kvar där och kan börja frysa.    

Uppdaterad: