Anmälan till isdagar vt 2021

Nu har vi bokat in klasser för hela is-säsongen 2021 - och vi har några klasser "på kö" som vi hoppas kunna ta emot i slutet av vintern - bara isen lägger sig. Du som glömt att anmäla din klass får skicka in en anmälan - men det är inte så troligt att vi kan ta emot er. 

På den här sidan berättar vi det du behöver veta när du anmäler skolklasser till isdagar på Naturskolan säsongen 2021. 

OBS! Med anledning av Coronapandemin måste ni som får en isdag sätta av tid och gå igenom en hel del med era elever hemma på skolan innan ni kommer hit. Ni pedagoger behöver också vara mer aktiva under dagen än förut, till exempel vid plurrningen. Vi kommer i möjligaste mån inte vara nära eleverna - till exempel för att klä på rep och ryggsäck till övningsplurret. Läs mer om det längre ner. 

19 november 2020 börjar vi pussla med de anmälningar som vi får in fram tills dess. 

Vi planerar att ha isdagar från vecka 3 - vecka 9 2021 om isen ligger och är tillräckligt stark här nere i Dalbyviken. (Eventuellt tar vi emot några grupper redan i vecka 2, och kan kanske förlänga perioden med någon vecka till in i mars.) Vi tar emot klasser i skolår 5 - 9, från alla grundskolor i Uppsala kommun. 

Dagen kostar inget för er. Ni ordnar transporten hit, läs om att åka/boka kostnadsfri buss till Naturskolan här >>, och ni tar med varm mat och dryck  till eleverna. Det behövs också en aktiv medverkan från de pedagoger som följer med klasserna. 

Coronapandemin gör att vi inte  kommeratt ha någon genomgång om issäkerhet, plurrning och övriga aktiviteter inne på Naturskolan. 

Det blir istället en kortare genomgång utomhus där vi pratar om isläget just den dagen då ni kommer, vilka aktiviteter som går att genomföra just den dagen, var utrustningen finns och hur upplägget för dagen ser ut. Alla behöver alltså kunna stå stilla utomhus en kvart eller så - utan att frysa alltför mycket om fötterna... 

OM det är riktigt dåligt väder kommer vi ändå inte ta in skolklasser på Naturskolan - utan vi får kanske ha den korta genomgången i stora värmestugan vid Herrgårdsparkeringen och/eller under taket i Naturskoledungen.

Det betyder också att ni måste sätta av tid hemma på skolan med era elever - gissningsvis minst två lektioner, kanske några fler, antingen under slutet av höstterminen (ni som  får tid de allra första isveckorna) eller precis i början av vårterminen, för att gå igenom issäkerhet, plurrning och hur ni ska hantera den utrustning som ni använder i aktiviteterna under isdagarna.
De pedagoger som följer med under dagen måste också vara väl förberedda.

Till er som får plats på isdagarna kommer vi skicka mer information om vad det är ni måste ha koll på, och vad eleverna behöver veta  innan ni kommer hit. Vi har just nu inget färdigt material, men ska sätta ihop filmer, bilder och text med det innehåll ni behöver prata om tillsammans med era elever. Vi hoppas skicka detta till er senast 4 december.

 

  • För att ta del av programmet en "vanlig" isdag på naturskolan behöver eleverna vara här i minst 4 timmar. Läs mer om vad vi kan göra under våra isdagar här >> (PDF, 855 KB) (Dock är det ett gammalt dokument där det finns en del som inte stämmer längre.) Det kan också gå bra att åka skridskor; friluftsområdet plogar en bana i Dalbyviken bara det är möjligt att ploga.
  • I anmälan ska du ange om ni "bara" vill övningsplurra eller om ni vill ha en dag med övriga aktiviteter men inget övningsplurr, eller om ni vill ha möjlighet att göra alltihop (dvs det som det går att göra med hänsyn till isläge, väder mm).  
  • Vi kan ta emot ungefär två skolklasser samtidigt. Om ni vill ordna en "plurrdag" för en hel årskurs på er skola så kan vi ta emot ytterligare ungefär två klasser samma dag. Då är det bra om varje pass är ca 2,5 timme, och att den andra gruppen kommer samtidigt med  den den första åker hem - eller efter att de första åkt. 
  • Det är väldigt många lärare som vill komma hit med sina klasser, därför vill vi att varje skola bestämmer vilken årskurs ni vill prioritera. Vi kan inte ta emot mer än en årskull från varje skola. 

  • Vi rekommenderar starkt att de lärare som vill erbjuda sina elever att övningsplurra under isdagen, själva någon gång har varit med under en plurrning. Antingen själva eller som åskådare. Det behöver inte ha varit här hos oss. Du som inte varit med om en plurrning - men vill plurra i förväg - hos oss - kan skriva det i anmälan.

  • Vi kan ordna förträffar för er pedagoger - om ni känner att ni behöver veta mer eller få reda på hur det ser ut på plats - innan ni kommer med era elever. Du som kanske vill komma på förträff får gärna skriva ett par förslag på datum och tid, eller vilka veckodagar och tider som kan fungera för dig - i din anmälan. Datumet ska ligga någon gång från 14 januari fram till 4 februari. Förträffarna behöver förmodligen dra igång allra senast kl 15 - för att det ska vara lite dagsljus kvar. 

  • Om vi märker att någon inte beter sig tillräckligt säkert med hänsyn till isläget, sig själv eller andra personer kan vi behöva avbryta alltihopa - och dagen med oss är då över.

  • Vi kan ju inte lova att isen ligger - eller går att vara på. Vi kan - med kort varsel - behöva ställa in isdagar, med hänsyn till väder och isläge.

En liten brasklapp - det brukar vara många som vill komma och det är inte säkert att vi kan ta emot din klass. Vi pusslar bland alla önskemål och hör sedan av oss via e-post med besked om vilket/vilka datum ni får komma - eller om ni står på reservlistan. Vi räknar med att vi kan svara er allra senast 4 december.

Hör gärna av er till oss om ni undrar eller vill diskutera något om isdagarna!